Boosheid

Boosheid

Als een therapeut aan iemand Met Complex Trauma vraagt: “ hoe boos ben je?”. Een deel van de mensen met Complex Trauma zal zeggen: in een cijfer uitgedrukt misschien een 6,7,8,9, misschien 10. Ik voel altijd wel boosheid borrelen. Ik ben een boos persoon. Maar er zullen ook veel mensen zeggen dat ze geen last van boosheid hebben. Maar als ze dan in therapie zijn vliegt hun boosheid ineens naar 9. Ze snappen niet waar deze boosheid ineens vandaan komt. Dit komt omdat je het steeds onderdrukt hebt. Dus mensen met trauma hebben heel vaak problemen met hun boosheid. Zowel de persoon die geen boosheid voelt als de persoon die wel boosheid voelt onderdrukken dit. Ze zijn bang om hun boosheid de ruimte te geven omdat ze bang zijn voor wat kan gebeuren. Ze houden dus krampachtig de deksel op de pot omdat ze weten dat daar heel veel boosheid inzit.

Vooral bij verslaving is boosheid een groot probleem. Boosheid is een grote trigger om te zeggen: “ik ben weg hier”. Ik zal jullie laten zien wat ik met mijn boosheid doe. Je pakt je drugs of alcohol en wordt dronken. Daarna heb je er dan weer spijt van. Boosheid bemoeilijkt een detox. Want zonder drugs en alcohol kan misschien die deksel eraf vliegen.

Waar komt deze boosheid nou eigenlijk vandaan?

Je groeit op in een gezin met Complex Trauma. In dit gezin mogen alleen de vader en de moeder boos worden. Als jij als kind een keer boos wordt dan wordt je gestraft en zeggen ze dat je een vervelend kind bent. Dus als kind ga je denken: “boosheid is slecht. je moet het verborgen houden want anders vinden mensen je niet meer leuk”. Maar het kind kan de boosheid nog zo hard wegdrukken. Af en toe ontsnapt er toch wat van deze boosheid vanonder die deksel. Kinderen met Complex trauma kunnen wreed naar dieren zijn of een pestkop worden. Ze zullen bij iets of iemand wat zwakker is dan zijzelf hun boosheid uiten. Achteraf kunnen ze er spijt van krijgen of ze proberen nog harder te vechten tegen hun schuldgevoel.

Als er iets is wat liefde vernietigd dan is het respectloosheid, eerlijkheid, onbetrouwbaarheid, oneerlijkheid en iets wat indruist tegen gerechtigheid.

De eerste woorden uit de mond van een kind zijn: “dat is niet eerlijk”. En dit is dus “de radar” wat zegt dat dit geen gezonde omgeving is. Als er dingen gebeuren die niet juist of gezond zijn, dan neemt boosheid langzaam een plaatsje in met als doel het te corrigeren. Boosheid geeft je energie om te vechten voor wat eerlijk is. Om de omstandigheden gezond te maken. Maar als je opgroeit met Complex Trauma dan krijg je als kind wekelijks te maken met respectloosheid, onwaarheden en onrechtvaardigheid. Je wordt ermee omsingeld. Dus in het begin wordt je nog boos, maar voor deze boosheid word je gestraft. Ook al was je boosheid gezond en terecht.  

Mensen met verslaving reageren buiten proportie op respectloosheid, onbetrouwbaarheid, oneerlijkheid en iets wat indruist tegen gerechtigheid. Deze mensen proberen al jaren hun boosheid binnen te houden. Maar is er sprake van bovenstaande dan hebben ze hun boosheid niet meer in de hand. In een nanoseconde gaan ze van 0 naar 100. Dus boosheid is heel belangrijk om deze onder controle te krijgen want het kan veel schade aanrichten.

Het gevaarlijke van boosheid is, is dat wanneer een persoon explodeert en begint te schreeuwen, met dingen te gooien en te slaan. Mensen denken dat boosheid niet vaak voorkomt. Maar dat is dus niet waar. Er bestaat ook nog een “sneaky-manier” om je boosheid te uiten.

Voorbeeld

Stel je bent boos op je partner. Hij komt thuis en vraagt aan je: “hoe was je dag?”. Jij zegt niks oftewel zwijgt hem dood of zegt slechts 1 woord ‘goed’. Je partner vraagt:”is er iets aan de hand?”. Nope! “Wil je erover praten?” Nope!

Wat hjj/zij dus doet is je partner straffen. Je ventileert jouw boosheid naar hem toe en stiekem hoop je dat je partner probeert erachter te komen wat er speelt. Maar doordat deze alleen maar “Nope” te horen krijgt, wordt deze ook boos.  En het mooie is dat deze laatste persoon ook nog de schuld krijgt dat ze ruzie hebben, maar JIJ hebt een probleem met boosheid.

 

Terug naar karakteristieke eigenschappen