De angst voor succes

De angst voor succes

De angst voor succes. Als een kind uit een traumatische omgeving komt, dan hebben ze veel pijn, last van eenzaamheid en hebben ze niet veel ervaring met positieve dingen. Als dan eens een keer de dingen gaan zoals ze moeten gaan of ze hebben succes dan worden ze bang. Waar ze dus bang voor zijn is dat ze het verpesten want ze zijn niet bekend met succes.

Voorbeeld

Wanneer er sprake is van misbruik dan luister je naar hoe je vader de deur sluit. Hieruit kun je dan afleiden of hij goede zin heeft. Tevens is de klank van de stem ook een teken of je vader een goede bui heeft. Als je vader dan ineens 3 of 4 dagen met goede zin thuis komt, dan begin je nerveus te worden. Want je denk:  “dit kan nooit lang goed gaan”. Je bent ervan overtuigd dat je zeer binnenkort weer pijn wordt gedaan.

Wanneer dingen een hele tijd goed gaan dan saboteer je het. Je vernietigt de pijnloze fijne dagen. Want je weet dat het tij zal zich toch wel weer keren. Sowieso kun je beter met pijn omgaan omdat je daar bekend mee bent. Dit vernietigen kan betekenen ontslag nemen van je werk, ruzie maken met je partner of je herstel slecht beïnvloeden. Dus zo gauw dingen lijken goed te gaan, ga je het saboteren.

 

Terug naar karakteristieke eigenschappen