Hoop

Hoop

Mensen met trauma kampen vaak met hoop. Ze verlangen naar hoop maar zijn ook bang om hoop te krijgen.

Wanneer je bent opgegroeid in een huis met Complex Trauma denk je dat wanneer papa boos op je is dit dan jouw eigen schuld is. Je zal wel iets verkeerds hebben gedaan. Dus wat er dan gebeurt is dat het kind denkt: “ik moet beter mijn best doen”. Ik zal extra lief zijn door bijvoorbeeld zijn ontbijt en/of krant te brengen…..etc. Je zal er alles aan doen om een beter kind te zijn en dan zal papa niet meer zo vaak kwaad op je worden. En het lijkt te werken dus ze krijgen hoop. Misschien krijgen papa en ik nu een fijne relatie samen. Misschien word ik nu geaccepteerd en gaat hij toch nog van mij houden. Wanneer je denkt dat je vader toch echt wel van je houdt wordt je vader weer boos en misbruikt je. Je hoop is weer vervlogen.

Je wordt op 2 manieren pijn gedaan:

  • Pijn vanwege de mishandeling
  • Emotionele pijn omdat je hoop weer is vervlogen.

Deze situatie gebeurt steeds en steeds weer opnieuw bij een kind

Voorbeeld

Als er op een dag dingen goed gaan en je probeert je papa te plezieren, komt er heel voorzichtig een sprankje hoop. Maar komt ook de gedachte: “heb maar geen hoop want je wordt toch weer misbruikt en dan vervliegt weer je hoo”p. Niks is zo pijnlijk als je hoop hebt en die vervliegt weer. Dus zo gauw het kind hoop voelt denkt het: “ laat ik het maar saboteren, want het is te pijnlijk”.

Voorbeeld

Dit voorbeeld met hoop hebben en deze vervliegt weer, kun je ook toepassen als je verslaafd bent. Je gaat een detox doen, gaat naar meetings om clean te blijven en dan…….een terugval. Je hoop om clean te blijven wordt aangetast. Je gaat weer een detox doen, naar meetings en nog harder je best doen en dan……weer een terugval. En weer wordt je hoop een beetje minder. En als je dit een aantal keren overkomt dan is je hoop vervlogen. Als je dan een detox doet komt er een klein stemmetje dat zegt: het lukt je toch niet om clean te blijven”. Je denkt dan: “laten we maar gewoon stoppen met de detox want het lukt me toch niet”. Dus je hebt dan meteen een terugval.

Wat je dus veel ziet bij mensen met Complex Trauma is dat ze wel hoop hebben. Maar deze hoop is zo vaak vervlogen dat je ook geen hoop meer durft te hebben.

Dit probleem van geen hoop meer hebben is een groot issue. Het zorgt voor veel sabotage wat echte geluk voor de toekomst in de weg zit.

 

Terug naar karakteristieke eigenschappen