Omgaan met stress

Omgaan met stress

Omgaan met stress is één van de grootste problemen voor mensen met Complex Trauma. Zij gaan verkeerd met stress omen is dus een groot issue. Het kan leiden tot een terugval bij verslaving en slecht gedrag. Stress zorgt ervoor dat het “alarmsysteem” wordt aangezet. Met andere woorden het maakt je trauma wakker.

Stel je zit in een vervelende situatie en je komt op geen enkele manier uit deze situatie. Je bent machteloos en niet bij machten om de situatie te veranderen. Dat zet je in “trauma-modus”. Je bent bang dat je pijn gedaan wordt en dat betekent stress. En daar ben je niet goed in.

Stel je wordt overdondert. Dat je zoveel dingen aan je hoofd hebt veel verantwoordelijkheden, alles gaat mis, hoe moet ik ermee omgaan? Dat is stress.

Gevoelens van kwetsbaarheid.

Toen je kwetsbaar was, toen en je je emoties toonde of wanneer je persoonlijke dingen deelde, werd je pijn en verdriet gedaan.

Dus zo gauw je in een situatie komt waarbij je denkt: “oh oh, dat had ik beter niet kunnen zeggen, ow ik heb net gehuild, wat denkt iedereen nu wel niet van mij?”. Dat zorgt voor mensen met Complex trauma voor heel veel stress.

Als je je bedreigt of aangevallen voelt, iemand intimideert je, komt in je persoonlijke ruimte, iemand is boos op je of verheft zijn stem, trauma wordt getriggerd en dat zorgt voor conflicten in relaties.

Verlies of van elkaar gescheiden worden. Iemand die belangrijk voor je was is ineens niet meer in je leven. Zorgt voor stress en maakt je trauma wakker. Want je voelt je weer verlaten. Een deel daarvan is eenzaamheid en dan kom je weer in het cirkeltje  van schaamte, niemand houdt van mij……etc.

Routinematige dingen die veranderen zorgen voor stress en laten je denken aan vroeger.

Mensen met Complex Trauma kunnen vaak overreageren wanneer iemand hen van achter vast pakt. Je mag dan blij zijn als je geen klap krijgt.

Velen kampen met slaapproblemen omdat ze vaak met een mes in de buurt in bed lagen. Bijvoorbeeld in het nachtkastje, onder de deken of onder het bed. Velen sliepen nooit met hun rug naar de deur, maar met hun rug tegen de muur. Sommigen probeerden altijd half wakker te blijven. Dit zijn allemaal trauma gerelateerde eigenschappen.

Terug naar karakteristieke eigenschappen