Oppositionele-opstandige gedragsstoornis

Oppositionele-opstandige gedragsstoornis

Oppositioneel-opstandige gedragsstoornis is een reactie op Complex Trauma. Het is een gedragsstoornis die voorkomt bij kinderen met Complex Trauma. Het is een vrij nieuwe benaming maar zeker een reactie op Complex Trauma.

Voorbeeld

Zie het op deze manier: je hebt een situatie van een oncontroleerbare moeder versus het afhankelijke kind. Wanneer een baby wordt geboren is het totaal afhankelijk en de ouder heeft de volledige controle over de baby. Maar dat is maar voor een korte tijd, want dan leert het kind hoe te huilen om de ouders duidelijk te maken wat ze willen. Wanneer het een gezond gezin zou zijn en naarmate het kind ouder wordt, wordt de controle van de ouder minder en krijgt het kind de ruimte om minder afhankelijk te worden. Dus meer onafhankelijkheid en meer vrijheid om beslissingen te maken. Wat gebeurt er als de ouder een control freak is, omdat het bijvoorbeeld verslaafd is geweest, in de prostitutie heeft gewerkt of in de gevangenis heeft gezeten? Het enige wat de ouder dan denkt is: “ dit gebeurt niet met mijn kind, mijn kind gaat niet dezelfde kant op die ik ben gegaan”. Ik zal hiervoor zorgen en dit maakt de moeder een control freak. Als je kind bijvoorbeeld 8, 9, of 10 jaar oud is, heeft de moeder nog steeds de volledige controle over het kind. De moeder verbiedt haar kind om ook meer één beslissing te nemen. Binnen in het kind zit er een soort “kleine antenne” wat het kind het gevoel geeft te denken: “ik zou toch eigenlijk zelf beslissingen moeten kunnen nemen?” “Ik zou de keuze moeten hebben of ik nu een korte of een lange broek wil dragen.” “ Of ik nu zwarte of witte sokken wil aantrekken.” Maar moeders laat dit niet toe. Wat kinderen dus doen om een beetje ruimte te creëren, is de moeder of de vader wegduwen. Wat zeggen deze ouders dan. We hebben een rebels kind. Maar dat hoeft dus helemaal niet zo te zijn, Het kind wil gewoon leren opgroeien en krijgt daar van niemand de ruimte voor. En nu komt het probleem. Stel je wordt 13, 14 15 of 16 jaar en hebt schreeuwende ruzies met je moeder en ze slaat je af en toe. Ze wil nog steeds niet dat jij je eigen beslissingen maakt en probeert nog steeds jouw leven te bepalen. De moeder zegt je welke kant je op moet en jij gaat juist de andere kant op. Het kind gaat zijn/haar moeder met haar control freaks haten. Uiteindelijk raak je verslaafd. En dan op een dag komt moeder met de opmerking: ik denk dat je maar eens je vrijheid moet vinden. Het zou de slimste beslissing in de wereld kunnen zijn en ook het beste voor jou. Maar wat doet de Oppositioneel-opstandige gedragsstoornis? Die zegt: “nee, want mijn moeder komt met het voorstel. Het is niet meer wat de suggestie is, maar van wie die is. Je neemt de suggestie van je moeder niet aan en gaat verder met je destructief gedrag. Dus mensen met Complex trauma hebben issues met autoriteit. Ze gaan in de verdediging en zich tegen hun baas afzetten. Dit zorgt dus voor slechte beslissingen omdat de persoon die tegenover je staat, je niet aanstaat.

En wanneer het moment van getrouwd zijn is aangebroken en je partner vraagt je iets om te doen, is het weer hetzelfde liedje. Niemand vertelt mij wat te doen, ik ben mijn eigen baas….etc.

 

Terug naar karakteristieke eigenschappen