Je gevoel vertelt je wat de waarheid is over je leven

Je gevoel vertelt je wat de waarheid is over je leven

Er is in mijn leven nog nooit iemand geweest die ik kon vertrouwen. Dit betekent dat niemand betrouwbaar is.

Je stuurt iemand een berichtje maar je krijgt niet meteen antwoord terug. Wat voel je? Ze wijzen me af. Dus je emoties zeggen je: ze wijzen me af omdat het voelt dat ze me afwijzen. En je hersenen zeggen: als je je zo voelt dan moet dat de waarheid zijn.

Het kan gewoon zo zijn dat de persoon nog geen tijd had om te reageren. Je emoties gaan je vertellen wat de waarheid is.

Je vraagt aan je vriendin of je gezellig naar haar toe zal komen. Maar ze zegt nee en dat voelt als een afwijzing. En je hersenen denken wederom dat het voelt als een afwijzing, dan is het ook een afwijzing. Vanaf dat moment praat je niet meer met deze persoon en verwijdert hem/haar op Facebook. Ze zijn uit je leven. Maar ze hadden gewoon een drukke dag? Dit voelt als respectloos.

Wanneer je een kamer binnenkomt en er wordt gefluisterd dan zal het wel over mij gaan.

Je hebt een partner die ontrouw is geweest. Maar hij is nu al 10 jaar trouw. Hij belt vanaf zijn werk om te zeggen dat hij wat later is omdat hij nog een boodschap moet doen. Je hart krimpt in elkaar en je kunt alleen maar denken dat hij je aan het bedriegen is

Zwart-wit

Als je niet voor de volle 100% achter me staat in alles wat ik doe en je laat dat 1 keer merken dan ben jij mijn vijand. Het is zo zwart en wit.

Als mijn herstel niet perfect verloopt dan ben ik een grote loser.

Catastrofe

Dit betekent dat je altijd uitgaat van een worst-case scenario. Je vriend reageert niet meteen op je appje. Je denkt dan niet dat hij misschien in een vergadering zit. Je gaat meteen over naar worst-case scenario. Je denkt dat ze je haten en niks met je te maken willen hebben. Deze vriendschap is over. Want ik ben afgewezen.

Dit alles komt voort uit trauma. Want wat er in trauma gebeurt is, dat als ik tekenen van gevaar zie, dan moet ik voorbereid zijn op het ergste. Dan “veranderen” je hersenen. Als deze hersenen tekenen van gevaar zien, zijn ze er zo goed als zeker van dat er iets ergs gaat gebeuren. Dus nu probeer je niks, je neemt geen risico’s omdat je hersenen steeds maar aangeven dat er gevaar is en er staat wat ergs te gebeuren.

 

Terug naar karakteristieke eigenschappen