Onterechte/valse beschuldiging

Onterechte/valse beschuldiging

Complex trauma zorgt ervoor dat je onterecht jezelf de schuld geeft van dingen die gebeuren.

Stel je hebt een vader die veel drinkt. Op een moment dat hij dronken is, zegt hij tegen je: ‘”de reden waarom ik drink is omdat jij een verschrikkelijk kind bent”. En ineens voel je je schuldig. Want je denkt dat als je niet zo’n verschrikkelijk kind zou zijn, je vader niet zou drinken. Dat hij drinkt is dus mijn fout. Je neem als kind de verantwoordelijkheid dat jij degene bent die je vader laat drinken. Dat is natuurlijk niet zo. Maar jouw vader heeft gezegd dat het jouw schuld is.

Stel ouders gaan scheiden, dan komt het regelmatig voor dat de ouders de kinderen de schuld geven van het feit dat ze gaan scheiden. Als ze niet zo vervelend en lastig zouden zijn geweest dan waren pappa en mamma bij elkaar gebleven. Dus de kinderen lopen rond met een schuldgevoel omdat hun ouders zijn gaan scheiden omdat hun zo lastig waren.

Ook lopen er kinderen rond waarvan de moeder bij de geboorte van jou, overleden is. Hun vader zegt dan: “jij hebt je moeder vermoord”. Dat is dus valse schuld.

Kinderen die met een vals schuldgevoel rondlopen gaan denken dat zij verantwoordelijk zijn voor beslissingen en de emoties van andere mensen.

Dit kan ervoor zorgen dat wanneer je een relatie hebt en je partner heeft slechte zin, jij denkt dat het jouw schuld is. Je begint rond te rennen en probeert je partner weer blij te maken. Stel je partner komt na verloop van tijd erachter dat jij altijd denkt dat het jouw schuld is wanneer dingen verkeerd gaan. Hij/zij kan hier dus misbruik van maken door te manipuleren om zo dingen gedaan te krijgen.

Stel je bent aan het herstellen van Complex trauma door therapie etc. te volgen. Voor het aanstaande weekend heb je leuke dingen opstaan om te doen. Dan wordt je door je moeder gebeld en die vraagt of je geen zin hebt om in het weekend naar hun op de camping te komen. Je zegt: nee, sorry ik heb voor het weekend al andere plannen. Je moeder zegt: “die kunnen best even wachten. Na alles wat we voor jou hebben gedaan kun je best wel eens een keertje je plannen verzetten. Kom nu maar gewoon gezellig naar de camping. We hebben je al zolang niet gezien”. Je blijft bij je standpunt om niet te gaan. Een uur later belt je vader: “ weet je wel wat je je moeder hebt aangedaan?” Ze zit nu al een uur te huilen omdat je dit weekend niet naar ons wilt komen”. En wat gebeurt er dus: je gooit alle plannen overboord en gaat dat weekend naar je ouders.

 

Terug naar karakteristieke eigenschappen